About Me Order Site Map Movie

Saturday, 11 February 2017

Demam boleh menyebabkan MATI


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum


hai guys . its been long enough aril menyepi kan . hahhahaha . Ehh btol ke Demam boleh menyebabkan MATI ? Actually btol. Demam panas and lain2. Kalau x dirawat dengan btol , mmg buruk padahnya . Actually dah 2 hari aril demam . Blog memang x sempat nk update . just approved and reply comments je.. tadi ade blogger suruh aril update blog, update entri baru .. so terpaksa la update betol ke idok ? nnti ape plk kata diorang . hahahhaha .. okay . harini aril nk share la sedikit tips bila anak2 korang demam or kawan2 demam or diri sendiri yang demam . 😊

Tips bila demam: 👍

1) Makan ubat
2) Rehat secukupnya
3) Jangan bnyak fikir
4) Minum air putih dengan banyak
5) Elak dari minum kopi/nescafe dan seangkatan dngannya
6) Mandi air panas
7) Makan sup panas
8) Berkumur dengan air garam
9) Elakkan dari bersenam
10) Jangan merokok

Bila bagi tips kena lah elaborate kan ? Sebab ape kena buat tu ? sebab ape kena buat ni. Mesti ade bukti kan ? Mesti ade sebab knape kita ckap macam tu.😉

Okay . yang pertama ubat . ubat mestilah kena makan kan ? tidak macam mana nak sembuh ? betul ke idok ? yang kata tak btol tu, dia yg x btol . hahahhaha .😂.

Next is, rehat . Yes rehat. rehat is absolutely bnda penting kita perlu buat masa demam . Badan yang cukup rehat boleh lawan virus dalam badan dengan lebih berkesan dan cekap. Sekiranya demam, anda disaran duduk dkat rumah dan matikan telefon bimbit. Cubalah untuk rehatkan mental dan fizikal. Jangan berblogging kay . hahahhaa.😁

Then, Jngan bnyak brfikir. Okay yg ni blh dikategorikan sama dngan rehat. Explanation dia sama macam dkat atas tu . 👆

After that, minum air putih dengan bnyak. Kebiasaan, orang demam ni, susah nk minum air putih ni. Tapi sebaliknya dengan aril . Aril paling suka minum air putih. Masa x demam, aril habiskan 10 liter air sehari. Mahasiswa yang cergas adalah mahasiswa yang suka minum air. ahahhah. Kalau demam cuba agak aril minum brape liter ? hahahhaha. 5 liter je .. Hahahahha .. Sebab demam , smua bnda x lalu nk makan n minum .. And sering kali keluar masuk tandas.. Itu lumrah bila demam . Minum air yang banyak boleh mengelakkan tekak kita jadi kering dan sakit. Selain ia elakkan hidrasi pada badan, air boleh buang toksin dalam badan. Badan pun lagi mudah lawan penyakit bila toksin dah buang. Aliran perkumuhan dalam badan jadi lebih lancar. Ha. begitulah keterangannnya. 😙

Next is elak minum kopi/nescafe . Yes. Korang pun tau kan, dalam nescafe ade cafein. Cafein tu x baik untuk badan kita. Kopi ? Kopi memang sedap di minum, tetapi ia tidak digalakkan minum bila kita demam. Kenapa? sebab kandungannya boleh menyebabkan badan terdehidrasi/hilang air. Orang demam perlukan air dalam badan dengan banyak. Nampak x kaitan dia dekat situ ? Ha okay.😎

Lepastu, mandi air panas ler pulok. Apa kaitan air panas dngan demam ni. ? Masa korang demam kan, korang rasa macam nk mandi x ? Tak kan ? mesti lah x. Sebab ape ? Sebab sejuk. Kalau mandi pun sbb trpksa. Sebab dipaksa dan lain2 kan ?. Hahahahhaha. Tapi korang nak tau tak, bila korang mandi air panas kan, dengan suhu tinggi itu, dipercayai ia boleh membantu mematikan virus melalui saluran pernafasan. So, mudah la virus demam korang tu nak mati . Paham ke idok ?😄

Next is makan sup panas. Ape kaitan dengan sup panas ni ? Actually yang ni optional je. But for me, aril suka makan sup panas sebab ape ? ha sebab ape ? Sebab dari sumber orang barat, sup panas adalah salah satu cara tradisional untuk membantu baik dari demam. Selain ia mempunyai kandungan air yang tinggi untuk elak hidrasi, ia boleh membantu mengurangkan jangkitan virus melalui wap panas. Ada juga pendapat menyatakan bahawa ia juga boleh mengatasi masalah pernafasan ketika demam. Ha dengar tu .. Maka , makanlah kamu smua sup panas disebabkan aril cakap macam tu. hahahahha.😆

Besides that, wahhh macam nk buat essay plk . hahahha .. okay2. lpastu ialah berkumur dengan air garam. Bagi aril, this method is berkesan jgk lahh. Depend atas orang tu jgk . Kalau allergic dngan garam, jngn buat ye. Sakit tekak akan menyebabkan demam semakin teruk. Kumur dengan air garam dipercayai boleh membantu mengurangkan sakit tekak. Larutkan setengah sudu garam ke dalam segelas air dan kumur sebanyak 5-6 kali. InsyaAllah mujarab. Fuhhh, macam CHEF ARIL plk .. hahhahaha . perasan doe.🙈🙉

Second last is, elakkan daripada bersenam. Yes, bersenam. Ala , aril tau, korang ni, time x demam pun malas nk bersenam, tiba2 demam datang jngn harap nk bersenam kan ?? jahahhahaha .. Okay ni tips untuk yg suka bersenam. Hari2 bersenam. Actually time korang demam kan, rehatlah diri tu drpd bersenam yoe. Sebab badan tu prlukan tenaga. Korang di galakkan berehat dari aktiviti senaman supaya badan dapat menyimpan tenaga melawan virus dalam badan..💪

Okay, last but not least is, jangan merokok. Ishh aril paling x suka orang merokok. Kalau merokok tempat lain xpe, Ni merokok depan aku. Aku tumbuk, terburai la smua gigi tu baru tau. Merokok akan menyebabkan demam bertambah teruk. Simptom demam seperti sakit tekak dan sakit kepala akan lebih memudaratkan jika merokok. Cuba jauhkan diri juga dari perokok kerana ia mungkin menyebabkan kesan yang lebih teruk dari merokok. Perokok shuh shuh . Jauh dari aku pliss. Tak kira masa, tempat dll.👋

Perokok2 sekalian, simpanlah duit tu, untuk pergi melawat ke tanah suci nnti. InsyaAllah. Kalau xnak simpan jgk, pliss pliss pliss. Jangan hisap depan aku, or tempat yang agak dekat dngan aku yg aq blh bau asap kau tu. Aku ni hidung yg mmg btol2 sensitif trhadap bau rokok kau tu. 👃Tak kira la rokok JOHN KE, MARLBORO KE, SURIA KE, SELUDUP KE, TAK SELUDUP KE, pergi hisap jauh2. Aku ni paling pantang orang hisap rokok. Kayyy . Setakat tu je dlu. Nak tidur lah plk ye. 

Share la ape korang buat masa korang demam, anak2 korang demam, or diri sendiri yg demam .. Hehehehe👪

Okay guys. Baii. Dada . See you on next entry. My next entry is my birthday entry. My birthday is coming. Only a few days more.. Tunggu ye ... hahahah.✌

22 comments:

  1. Jaga kesihatan tau. Cuaca pun sekarang tak menentu sekejap panas sekejap hujan. Banyakkan minum air kosong

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah . trima kasih untuk nasihat tu .. i will

      Delete
  2. Fuyooo banyak tips berguna. Bahaya demam pada baby sebab boleh sebabkan 'tarik' yang akan menyebabkan cacat atau gila seumur hidup. Apapun sebenarnya untuk kita ni, demam ni sign dari badan kita suruh berehat sama, hehehe.

    Jadi banyak-banyakkan rehat, jangan skip ubat dan minum ayaq banyak-banyak. Get well soon Aril.

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih untuk nasihat dan tips tu kak noor . insyaAllah . Aamiin :)

      Delete
  3. Akak kalau demam mmg kena wajibkan minum air putih banyak2..tq aril kongsi tentang ni..banyak manfaat untuk pembaca blog aril..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep . air putih is some kind of good things .. ur welcome

      Delete
  4. owh yeke kena mandi air panas tu. mcm tak penah dgr pulak. 🤔 selalu org kata panas lawannya sejuk. apapun nice tips

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep . air panas dpt matikan kuman dalam badan kita ..

      Delete
  5. Nak tambah. Jangan minuk air atau makanan yg kandungan gula tinggi. Sebab gula ni direct energy source untuk virus. Kira makanan dia la.. nanti lambat sembuh. Ni lecturer biology saya cakap :D

    ReplyDelete
  6. Tapi saya kalau demam lagi prefer jogging. Sebab bila jogging peluh keluar so rasa cepat kebah haha. Then, duduk kelubung dalam selimut sambil tutup kipas. Mandi peluh macam dekat kebun dah rasa. Tapi it works for me, tak payah makan ubat pun takpa hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouhhh . mungkin lain orang, lain cara .. btw, its a nice tips ..

      Delete
  7. alhamdullilah. Banyak tips yang berguna. di ruangan comment juga banyak tips berguna.

    Memang bahaya demam ni. lagi2 kalau demam panas tu. Boleh sebabkan seseorang jadi sawan. minta jauh.

    ReplyDelete
  8. Dah lama tak demam. Eh! Bukanlah nak mintak demam pulak, oklah kan antibody kuat kalau x demam. Bila ditimpa sakit juga tu, husnudzon je lah Allah hapuskan dosa-dosa kecil kita. Minum air masak bebanyak, tapi salute gila boleh minum 10l sehari! WOW! Demam demam makan chicken porridge McD tedapnyeee... Hehehe ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahh . demam tu penghapus dosa2 kita kan ? .. Allah nak suruh kita ingat dekat DIA la tu. Moga ALLAH melindungi kita dimasa akan datang .. Aamiin ..

      Delete
  9. thanx bagi tips sembuhkan demam.. banyak yg dah tahu, tapi banyak yang tak buat.. heheheh😂😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha . kena buat la, baru sembuh nnti . huhuhuh

      Delete
  10. Perkongsian yang sangat bagus Aril..

    ReplyDelete

Terima Kasih Atas Pandangan Dan Komen Anda . Saya Akan Memperbetulkan Apa Yang Kurang . :) Lepas komen Jangan Lupa Share Artikel Dan Follow Blog Shahril !

Copyright © 2012-2019 All Rights Reserved By Muhammad Shahril